Ağaççık nedir

Ağaççık, Tek gövdesi bulunan ağaçtan farklı olarak yukarı ve aşağı  doğru çıkan bir den çok dallı  ve gövdeli çok yıllık odunsu bitkilerin ortak adı. Odunsu bir bitkinin  ağaç olarak  anılması için  boyunun 4-8 m’yi bulması gerekir. Yetiştirilen  kurtbağrı  ve çobanpüskülü  gibi bazı ağaççıklar,  aşılanmadıkların da ağaç olmaya yatkın  bitkilerdir.

Ağaççıklar biçim ve boy olarak ayıüzümü gibi  yerde uzayan  örneklerden, sürüngen ardıça, ağaç benzeri sumağa  ve mersine kadar uzanır. Büyüme koşulları  bir ağaççığın biçim ve boyunu   değiştirebilir.
Söz gelimi,  ağaç sınırı yakınlarında  yetişken bir  kızıl ağaç türünün  bir den çok gövdesi olabilir ve bu durum da ağaççık  diye  sınıflandırılır. Ilıman bölgelerdeyse, aynı  kızılağaç  türünün tek gövdesi  vardır ve sınıflandırmada  ağaçlar arasında yer  verilir.  ABD’nin  batısında yetişen bir çok  bodur meşe türü, ağaççıktır.  Günlük kullanımda ağaççık terimi  ile çalılık  teriminin  belirttikleri  bitkiler  birbirine geçmiştir  ve iki terim çoğunlukla  birbirinin yerine  kullanılır.

Otlarsa, genelde boylarının daha kısa olması, kış aylarına dayanıksız olmaları, odunsu gövdeleri  bulunmaması  ve çoğunun yıllık bitkiler olmasıyla  ağaççıktan ayrılırlar. Biberiye  ve lavanta  gibi çok yıllık bitkiler,  ılıman bölgelerde  ağaççık diye nitelendirilirler. Yaban  asması,   acem sarmaşığı, asma, hatta zehirli duvarsarmaşığı,  bazı bitkibilimciler  tarafından ağaççıklar  arasında sınıflandırılırlar.

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 364 defa

Kategori: Genel, Genel Kültür

Yayınlanma Tarihi: 16 Kasım 2013

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.