Akşınlık nedir

Soydan geçen metobolizma hastalığı. Binlerce insanı ya da hayvanı etkileyen genetik bir bozukluk olan akşınlık [albinizm de denir], renklenmeyi sağlayan melamin pigmenti  yokluğu ya da azlığından kaynaklanır.  Gözler, deri, saçlar ve bedenin öbür bölümlerini etkileyebilir. Akşınlarda [gerek insan, gerek hayvan] deri çok ince ve beyazımsı [ya da hafifçe pembe], kıllar [ya da tüyler] beyazdır. Gözlerin gözbebekleri pembe,  ağtabakadan yansıyan ışık kırmızıdır. Gözler ışığa duyarlıdır ve genellikle astigmattır. Akşınlık ender de olsa, seka geriliği ya da bedensel gerilikle birlikte olabilir.

Tam akşınlık yaban hayvanlarında çok ender görülür; çünki üretken yaşa kadar bu hayvanların çok azı hayatta kalabilir. Bütünüyle akşın yaban hayvanları, yırtıcılara karşı koruyucu renklerden yoksundurlar; bu  yüzden karşı koruyucu renklerinden yoksundurlar; bu yüzden uzaktan kolayca görünürler.

Kısmi akşınlık çok daha az zararlıdır ve deride  beyaz noktalar ya da kollarda beyaz perçemler halinde görülür. Bedenin yalnızca bazı alanlarında melamin pigmenti bulunması “vitiligo” diye adlandırılır.

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 215 defa

Kategori: Genel, Genel Kültür

Yayınlanma Tarihi: 28 Ekim 2013

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.