Antalya’nın Coğrafi Özellikleri

Akdeniz bölgesinde il. Kuzeyinde Burdur ve Isparta, kuzeydoğusunda Konya, doğusunda İçel (Mersin) ve batısında Muğla ili vardır.

Nüfusu: (TUİK) adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 2013 yılı sonuçlarına göre, 2 milyon 168 bin 265 kişi.

Coğrafi konumu: 36° o6′ ve 37° 27′ kuzey enlemleri ile 29° 14′ ve 32° 27′ doğu boylamları arasındadır.

Yüzölçümü: 20.591 km².

İlçe sayısı: 11.  Akseki, Alanya, Elmalı, Gazipaşa, Finike, Gündoğmuş, Kaş, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik.

Toprakları: 34 bucak, 621 köy vardır. Demre ovası, Alara ovası, Tekirova, Alanya ovası,  Antalya ovası, Finike Ovası, Kasaba ovası.

Akarsuları: Köprü çayı, Aksu Çayı, Manavgat çayı, Düden Çayı, Dim Çayı, Kargı Çayı, Alara Çayı, Karpuz Çayı, Alağır Çayı.

Gölleri: Karagöl sazlığı, 10 km², Söğüt gölü 40 km²,  Avlan gölü 10 km²,  Oymapınar barajı, Alakır barajı, Korkuteli barajı.

İklimi: Genellikle Akdeniz iklimi hüküm sürer.

Bitki örtüsü: Yörede en çok kurakçıl bitkiler yetişir. Genellikle “garig”  denilen maki türleri yaygındır. Bunlar arasında laden, kekik otu, lavanta çiçeği ve koca yemiş en fazla görülenlerdir. Yükseltisi 300 metreyi aşan kesimlerde makiler yerlerini yapraklı ağaçlara bırakır. Bunlar arasında kızılçam ve meşe ağaçları vardır.  Daha yüksek kesimlerde gürgen, akçaağaç, dişbudak, kavak ve çınar ağaçları bulunur.

Dağları: Akdağ (Sallamaz Tepesi 3.024 m.), Susuz Dağları (Kohu Dağı 2.409 m.),  Alacadağ (Tovlak Karlılığı Tepesi 2.336 m.), Bey dağları, Tahtalı Dağı, Geyik Dağları.

Antalya ismi nereden geliyor:  Antalya adının Attaleia’dan geldiği kabul edilmektedir. Antalya’nın bilinen tarihi Bergama Krallığı döneminden başlar. Söylentilere göre Bergama krallarından I.  Attalos Pamfilya kıyılarının doğal limanı olan Antalya’yı bir üs olarak kullanmış, şehri yeniden düzenleyerek kendi adından dolayı Attaleia ismini vermiştir. Başka kaynaklara göre ise,  yeni bir kent kurmak için yer arayan II. Attalos adamlarına yer yüzündeki cenneti bulmalarını emreder. Onlar da Antalya’yı gösterirler. Kent bu tarihler de kurulmuş ve günümüze kadar gelmiştir. Kimi yazarlara göre ise kentin kurucusu Mopsos’tur. Şehir daha sonraları Attaleia, Adalya gibi isimler de almıştır.

Tarihi ve turistik yerleri:

Karakesion-Kalanoros: Eski bir şehirdir.

Side: Manavgat’a 7 km uzaklıktaki eski bir liman şehridir. Bu şehrin Kyme’nin bir kolonisi olduğu tahmin edilmektedir.

Aspendos (Belkıs): Antalya’ya 48 km. uzaklıkta eski bir şehirdir. Şehrin Argoslular’ca kurulduğu tahmin edilmektedir.

Athena Tapınagı:  Side’dedir. Roma döneminden kalmıştır.

Apollon Tapınağı: Side’dedir. Bizans döneminden kalmıştır.

Men Tapınağı: Side’dedir. M.S.  II. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

 

 

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 666 defa

Kategori: Coğrafya, Genel, Genel Kültür

Yayınlanma Tarihi: 04 Şubat 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.