Sohbet Girişi
Kategoriler
Biyofizik Nedir, Fiziksel yöntemler aracılığıyla biyolojik sistemlerin özelliklerinin gözlemlenmesine dayanan bilim dalı.
Biyo fiziğin amacı biyolojik sistemlerin işleyiş biçimlerini, bu sistemleri oluşturan atom ve moleküllerinin fiziksel özelliklerine dyanarak açıklamaktır. Fizik, biyolojiye üç biçimde katkıda bulunur: Atom ve moleküllerini açıkça belirterek; sistmlerin işleyiş biçimini derinlemesine araştırarak; fiziksel etkenleri biyolojik etkilerini inceleyerek.
Biyofizik, biyoloji molekülleri, atom, molekül ve elektron yapılarını inceler. Boyutlarına, biçimlerine, elektrik yüklerine, özellikle de molekül ve atomların karmaşık yapıları oluşturma sırasında gösterdikleri davranışlara açıklık getirir. Gerçekten, bir biyolojik molekülün çeşitli bileşenlerinin uzamdaki yayılımı (stereo kimyasal yayılım), söz konusu bileşenlerin özelliklerinde önemli rol oynar. protein kadar karmaşık bir molekül, özgün geometrik biçimlere göre uzamda kendi üstüne katlanmış uzun bir aminoasit şeridine benzetilebilir; bu özgün geometrik biçimler, çeşitli bileşenlerin ( atomlar, atom kümeleri) kendi aralarında zincirlenme sıralarına göre değişik bağlar oluşturmasına olanak sağlar. protein moleküllerinin uzamdaki yayılımı önemlidir ve protein bireşimi sırasında, bir tek aminoasidin ise karışmasının bu bireşimin uzamdaki biçimlenmesini nasıl etkilediğini anlamamıza yardımcı olur. Hücre moleküllerinin alıcılarının kesin bir biçime bağlı olma zorunluluklarından ötürü, en küçük bir değişiklik bile reddedilir. Bu sistem, duyarlılığı artırır ve hücrenin her hangi bir bileşiğin tanınmasında yapacağı yanlışlıkları azaltır. Sözü edilen buluşlar; fiziksel bilimlerdeki X ışınlarıyla billur incelemesi, elektron mikroskobu, kütle tayf ölçümü (kütle Spektrografisi) gibi önemli teknoloji gelişmeleri sayesinde gerçekleştirilebilmiştir
Yazar: kaRnaK
Görüntüleme: 301 defa
Kategori: Bilim ve Teknoloji
Yayınlanma Tarihi: 25 Ekim 2013
Kategoriler