Sohbet Girişi
Kategoriler
Toynaklı memelilerin bir çoğunun başında bulunan, sert maddeden oluşmuş uzantı.
Gerçek boynuzlar, gevişgetirenlere özgüdür ve boynuzgiller (öküzler, bizonlar, keçiler, koyunlar, antiloplar, vb.) ile zürafagiller de bulunurlar. Geyikgillerin boynuzlarıysa, farklı özellikler taşır.
Boynuzlugillerin aşağı yukarı tümünde iki (başının her iki yanında, birer tane) boynuz vardır. Bununla birlikte, Hindistan’da yaşayan bir antilopun dört boynuzu vardır; zürafa da, iki küçük boynuzun yanı sıra, gözlerin arasında ur biçiminde bir de çıkıntı bulunur; erkek okapideyse, boynuz yerine iki küçük çıkıntı vardır. Gevişgetirenlerin boynuzları gerçekte, alın kemiğinin bir uzantısını örten, üstderiden oluşmuş bir kılıftır. Kuzey Amerika’da yaşayan Amerika antilopu dışında, bu boynuzlar genellikle süreklidirler ve değişmezler.
Geyikgillerin boynuzları iki önemli özellikle öbür hayvanların boynuzlarından ayrılır; Üstleri geçici olarak bir deriyle örtülen kemikten oluşmuşlardır (öbür hayvanların boynuzları, tırnaksı maddedendir); her yıl değişirler (öbür hayvanların boynuzları sürekli kalıcıdır). Boynuzların biçimleri çok çeşitlidir; Düz; kıvrık (bizon, dağ keçisi); sarmal biçimde kıvrılmış (addaks); lir biçiminde;;vb. Geyiklerin boynuzlarının tersine, öbür hayvanların boynuzları hiçbir zaman dallanmaz (Amerika antilopu dışında). Gergedanın boynuzu, tırnaksı ve lifli bir dışderiden oluşmuştur. Burun bölgesinde, türlere göre bir ya da iki boynuz bulunur. Az çok kıvrık olan bu boynuzlar, hayvan öldüğünde deriyle birlikte düşer. Beyaz gergedanın ön boynuzunun uzunluğu 1,58 metreyi bulur.
Boynuzlar, kaynar suda ya da buharla yumuşatıldıktan sonra, eritilip yassı tabakalar haline dönüştürülerek, tarak, bıçak sapı, vb. ürünlerde kullanılır. Artıklarından da gübre olarak faydalanılır.
Yazar: kaRnaK
Görüntüleme: 507 defa
Kategori: Hayvanlar Alemi
Yayınlanma Tarihi: 26 Mayıs 2014
Kategoriler