Sohbet Girişi
Kategoriler
Nokta biçimindeki yıldızların ve gezegenlerin tersin,yaygın düzensiz ve çevreleri kesin biçimde belirgin olmayan gökcismi.
Gök bilim alanında bulutsulardan XVII.yüzyıl’da söz edilmeye başlanmış ama,bunların yapıları çok farklı cisimler (gökadalar,gökada hidrojen bulutları. üstnova zarfları, vb) olduklar,daha sonraları anlaşılmıştır. Kuzey yarıkürede,biri Andromeda, biri Orion takımyıldızlarında yer alan iki bulutsu, çıplak gözle görülebilmektedir.
1716 yılında halley, bulutlardan ancak 6 tanesini tanımaktaydı;
Messier 1771 yılında bulutsu görünümündeki 103 cismi içeren bir katalog (günümüzdede kullanılmaktadır) düzenledi. Herschel (1738-1822) 2.600 bulutsu belirledi; Dreyer2se, 1888 yılında .new General catalogue (N.G.C) içinde 13 000 den çok bulutsuya yer verdi. Günümüzdeki Palamor dağındaki A.B.D gözlem evinin sky atlas’ı (gök atlası) gibi fotğraflı kataloglarda birkaç yüzmilyon bulutsu sayma olanağı vardır.
XVIII.yy’dan bu yana gözlem araçlarında gerçekleştirilen ilerlemeler, bulutsuların iki büyük sınıfa ayrılmalarını sağlamıştır;
”ayrışık” diye adlandırılan birinci sınıf üyelerinde , yeterli bir büyütmeyle gözlem sonucu, çok sayıda belirgin yıldız ayırt edilebilir;ikinciler, yani ‘2ayrışık” olmayanlar”sa ne kadar büyütülürse büyütülsünler, aynı bulutumsu görünümünü korurlar.
1865 yılından başlanarak, gökbilim olaylarının incelenmesine uygulanan tayf çözümlemesi, bu sınıflandırmanın doğru olduğunu göstermektedir.
Gerçekten ayrışık bulutsular,yalnızca içerdikleri bütün yıldızların ortak tayfı olan soğurma çizgilerini içeren sürekli bir tayf verirler. çok uzaklarda yer alan gökadamıza benzeyen gökada dışı sarmal! bulutsulardır.
çoğunlukla yayınım çizgileriyle (parlak çiizgilerle) belirlenmiş bir yayf veren ayrışık olmayan bulutsular, gök adamızın içindeki madde bulutsularıdır ve çeşitli tipleri vardır.
Yazar: kaRnaK
Görüntüleme: 253 defa
Kategori: Bilim ve Teknoloji, Genel
Yayınlanma Tarihi: 12 Haziran 2013
Kategoriler