Dinazorlar, Dünya’da Yaşayan ilk Canlılar

dinasorlarrBu yazımızda konumuz, insanın niçin, ne zaman nasıl yaratıldığı değildir. Dünyadaki hayatın çok uzak geçmişe ait canlıları ile bugünkü canlılar arasında büyük farklar bulunduğunu belirtmektir. başka gezegenlerde hayat olup olmadığını sorusuna cevap vermeden önce, üzerinde yaşadığımız gezegende, bilinen ilk canlılar hakkında bilgi vermektir. Bilginler, “Dünyanın ilk çağ yaratıklarına ve bugünün canlılarına bakıp, uzayda da mutlaka benzer canlı aramanın pek doğru olmayacağını, insanların hiç hayal dahi edemeyecekleri  türde canlılar bulunabileceğini, hatta hareketsiz ama bilinçli canlıların dahi olabileceğini” söylüyorlar. Tabi bu, Güneş sisteminin dışında bulunan gezegenlerde “Dünyadakine benzer canlılar olamaz” anlamına da gelmez. Burada, bir gezegen olarak incelediğimiz, hareketleri ve yapısı ile ilgili özelliklerini belirttiğimiz Dünyamızda, tarih öncesi çağlarda ne türde canlılar bulunduğunu özetlemek istiyoruz. Vereceğimiz bilgi ne bir tahmindir ne de bir varsayım.. Var olduğunu söyleyeceğimiz hayvanlar, fosilleri müzelerde saklanan hayvanlardır. yani gerçekten daha önce Dünyamızda yaşamış canlılardır. Bugün, yer altında, kaya blokları içinde taşlaşmış dinazor iskeletlerine rastlıyoruz. Mesela denizden uzak bir kara parçasında, hatta bir dağ üzerinde, deniz canlılarına ait fosiller buluyoruz. Bu fosiller bizim müzelerimizde de var. Bu, o kara parçasının bir zamanlar sularla kaplı olduğunu, jeolojik yapıdaki değişmelerle (depremler, lav fışkırmaları, suların çekilmesi vs.) deniz canlılarının orada sıkışıp kaldığını gösteriyor. Dünyanın henüz yerleşmediği bir zamandan kalma o iskeletlere bazı hayvanlar bugün de yaşıyor. Ama bazılarının türü tamamen yok olmuş. İlk çağlarda hem suda hem karada bazı canlılar pek iri cüsseli idi. Bunlar daha çok su boylarında yaşar ve ot yerlerdi.

Bu Dinazor türlerini kısaca tanıtalım

  1. BRUNOTOSOR – Ot yiyen bu dev yaratık, yosunlu bataklıklarda yaşıyordu 20 metre uzunlukta, 10 metre yükseklikte idi. Ağırlığı 30 ton civarında idi. bir defa da bir ton ot yiyebiliyordu.
  2. STEGOSOR – Bu ot yiyen yaratığın boyu 6 metre, ağırlığı 10 ton kadardı dev cüssesine rağmen başı küçük ve bugünkü tarla faresinin beyni kadar bir beyni vardı.
  3. TİRANOSOR – Et yiyen hayvanların en büyüğü ve en korkuncu idi.başından kuyruğuna kadar 17 metre, yüksekliği de yaklaşık olarak 6 metre idi. Ağzında her biri 15 santimetre olan sivri dişleri vardı.
  4. PTERANODON – Canlı bir uçak gibi olan bu yaratığın ayakları yoktu. Yere indiği zaman sürünerek hareket edebiliyordu. bu uçan sürüngenin kanatları 8 metre genişliğinde idi.
  5. ANKİLOSOR – Bu canlı bir savaş arabasını andırıyordu. Kalın bir zırhla kaplı vücudunda boynuz gibi iki sıra kemikler vardı. Kuyruğunu da bir sopa gibi kullanırdı.
  6. HESPERORNİS – İki metre boyundaki bu su kuşu çok iyi yüzüyor ama uçamıyordu. Sivri bir gagası ve keskin dişleri vardı.
  7. ARSELON – Deniz kaplumbağası boyu yaklaşık 8 metre idi.

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 327 defa

Kategori: Genel, Hayvanlar Alemi

Yayınlanma Tarihi: 02 Mart 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.