Sohbet Girişi
Kategoriler
Satürn gezegeninin hareketlerindeki düzensizliğin sebebi Neptün idi. Bu ispatlanmıştı artık. Fakat Neptün gezegeninin hareketlerine de bir düzensizlik vardı. Şüphesiz, Newton kanununa göre bununda sebebi bir başka gezegen olmalıydı. Fakat o uzak gezegeni gösterebilecek bir teleskop o yıllarda Dünyanın hiç bir yerinde, rasathanesinde mevcut değildi. Onun yerini ve hacmini bulmaya ve hesaplamaya büyük matematik dehası, Le Verrier‘in ömrü yetmedi. 13 Mart 1930 günü, Lowwel rasathanesindeki astronomlar gök yüzüne teleskoplarını çevirdiklerinde yaptıkları tarama sonucunda, Pluton gezegeninin görmeyi başardılar. Neptün’ün hareketlerini etkileyen gezegen nihayet görülmüştü. Böylece, Pluton‘un keşfi ile, Güneş sisteminin oluşturan bütün gezegenler bulunmuş oluyordu.
“Her ne kadar Pluton gezegeninin daha sonra bir dış gezegen olduğu, daha doğrusu gezegen kriterlerine uymadığı kabul edilse de yine de o tarihlerde büyük bir buluştu Pluton gezegeninin keşfi.”
Bugün Güneş’in ailesi sayılan büyük uyduları ve bu uydularında bazılarının uyduları olduğunu biliyoruz. Ama, her yine de henüz keşfedilmemiş uzak ve küçük bir uydu daha olabilir.
Kategoriler
HAKANIM
piliton da yazssaydın keşke. öyle arayacak olanda çok olur