Sohbet Girişi
Kategoriler
Rize‘nin doğu ve güneydoğusunda Artvin, güneyinde Erzurum ve Gümüşhane, batısında Trabzon, kuzeyinde Karadeniz bulunan bir ilimizdir.
Coğrafi konumu: 40° 21′ ve 41° 25’doğu boylamları ile 40° 33′ ve 41° 20′ kuzey enlemleri arasındadır.
Yüzölçümü: 3 920 km²
Toprakları: %78 dağlar, %21 platolar, % 1 ovalar.
İlçeleri: Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Fındıklı, İkizdere, Kalkandere, Pazar.
Dağları: Kaçkar dağı 3737 m. , Barut dağı 3521 m. , Ziglat dağı 3511 m. , Verçenik tepesi 3711 m. Hipot dağı 3560 m. , Demir dağı (Tekfur tepesi 3354 m.).
Ovaları: Önemli bir ovası bulunmamaktadır.
Akarsuları: İyidere (İkizdere), Fırtına deresi, Kıble dağ deresi, Büyükdere.
İklimi: Kıyı bölgesinde ılık ve bol yağışlı, dağlık bölgelerde sert bir iklim vardır.
Bitki örtüsü: Orman ve makiler bitki örtüsünü meydana getirir. Kızılağaç, karaağaç, gürgen, akçaağaç, aksöğüt, titrek kavak, kestane, dişbudak, meşe ve kayın belli başlı ağaçlarıdır. Ayrıca yeşil çalılar, sarmaşıklar ve eğrelti otlarıda sıkça görülür.
Rize ismi nereden gelmiştir: Rize adının kaynağına ilişkin bir çok söylenti vardır. Bunlardan birine göre yörede çok bol pirinç yetiştirildiğinden kasabanın yakınından geçen çaya Yunanca pirinç anlamına gelen Rhizios adı verilmiş kent de adını bu çaydan almıştır. Bir başka söylentiye göre ise aynı çayın Rumca “dağ eteği” anlamına gelen Rhiza adını taşıdığı kentin adının da buradan kaynaklandığı sanılmaktadır.
Tarihi ve doğal güzellikleri: Çamlık, Andon ılıcası, Aydar kaplıcaları, Çiftekavak plajı, İyidere ve Ali Paşa doğal plajları, Rize kalesi, İslampaşa cami, Gülbahar cami, Kale-i Bala, Zil kalesi ve yaylaları.
Kategoriler