Şişmanlık neden ileri gelir? Şişmanlık çeşitleri

Vücutta yağ dokusunun çoğalması sonucu ağırlığın artmasına şişmanlık denir. Normal vücut ağırlığını aşağıdaki formülle açıklayabiliriz;

Boy çarpı Göğüs Genişliği bölü 240 eşittir Ağırlık.

Bu formül erkekler içindir, kadınlarda boy x göğüs genişliği 300’e bölünmelidir. Normal kilodan %15 kadar bir fazlalıktan sonrası şişmanlık sayılır. Şişmanlık iç ve dış sebeplerden ileri gelir.

1_ Dış sebeplerden şişmanlama çok yemek, az hareket etmek sonucu olur. İç organların çalışması, gündelik işlerin görülmesi için insanın belirli bir kaloriye ihtiyacı vardır.  Yaktığından çok besin alınırsa, yağ halinde vücutta birikir. Bu şekildeki bir şişmanlık dikkatle uygulanacak bir besin rejimi, spor ve hareketlerle ortadan kaldırılabilir.

2_ İç sebeplerden olan şişmanlık çeşitli salgı bezlerinin (hormonların) bozukluklarından meydana gelir.

A- Bünyevi şişmanlık: Soydan gelir, baba ve annesi şişman olan çocukta da şişmanlığa eğilim vardır.  Çok yerler, neşelidirler. İleri yaşlarda kalp, böbrek ve damar hastalıklarına adaydırlar. Bu tiplerde şeker hastalığı da çok görülür.

B- Hipofiz şişmanlığı: Buluğ yaşlarında erkek ve kız çocuklarda yağlanma ile başlar. Başlıca iki tip  gösterir. Birinde yağlanma  yalnız gövdededir. El, kol, yüz, bacaklar normal kalır. Kızlarda adet gecikir. Erkeklerde penis küçük kalır, kıllar gelişmez.  Bu şekildeki şişmanlığa  ‘Fröhlich sendromu’ denir. Obüründe ise şişmanlık,  vücudun her tarafındadır. Cinsel organlarda bozukluk olmaz, Hipofizin düzensiz çalışmasıyla erişkinlerde olan şişmanlığa ise ‘Cushing sendromu’ denir.  Burada yağlanma özellikle yüz, boyun ve gövde de olur.

C- Cinsel şişmanlık: kadınlarda ay halinin (adet) kesilmesinden sonra çoğunlukla bir şişmanlık başlar. Bu hal cinsiyet hormonlarının zayıflaması sonucudur.  Testis (husye) çıkarılan erkeklerde  de aynı şişmanlama görülür.

D- Troid guddesinin az salgılanmasında da şişmanlık olur.

Yukarıda yazdığımız iç sebeplerden olan şişmanlıklar ancak tıbbi tedavi ile düzeltilebilir. Ayrıca beslenme rejiminin burada da önemi vardır.

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 274 defa

Kategori: Sağlık

Yayınlanma Tarihi: 19 Kasım 2015

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.