Tarsus tarihinde Kilikyalılar ve Persler

Klikyalılar bir dönem Asurlara bağlı olarak, sonrasında Asurların yıkılması  (M.Ö.  612) ile Çukurova’da  kendi başlarına bir devlet kurmuşlardır. Böylece ilk defa Kilikya‘da  yerli bir devlet kurulmuş oldu. Kilikya Kralı Syennessis’in büyük çabaları sonucunda hudutlarını geniş bir alana yaymıştır.

Kırallığın merkezi olarak, Kidnos-Cydnos olarak da bilinen Tarsus nehri üzerindeki zengin Tarsus şehri oldu. Kral Syennessin’in sarayı da bu şehirdedir. M.Ö. V  VE VI. yüzyıllarında Kilikya’da Tarsus’tan daha büyük bir şehir bulunmadığı tarihi belgelerden anlaşılmaktadır. Kilikyalılar her ne kadar doğu komşuları olan İranlılarla iyi geçinmeye çalışsa da İranlılar aksini düşünüyordu.  Ve sonunda M.Ö. 401 yıllarında Pers hükümdarı  Dara’nın oğlu Kyros, ordusu ile Tarsus’a doğru harekete geçmiştir. Bunun üzerine Kilikya kralı Syennessis, mahiyeti ile beraber dağlık bölgelere

Tarsus'da bulunan tarihi mozaikler

Tarsus’da bulunan tarihi mozaikler

çekilmiştir. Böylece Tarsus Pers imparatorluğunun bir eyaleti konumuna geçmiştir.

Kilikya Kralı Syennessis, Kyros ile anlaşarak ona para ve asker yardımında bulunmuştur. Diğer yandan da oğlunu  Pers İmparatoru  Artarkserkses’e göndererek  kendisine sadık kalacağını bildiriyordu. M.Ö. 410 yıllarında Kyros abisi Pers İmparatoru Artarkses ile savaşta mağlup olunca, Artarkses Kilikya’yı imparatorluğun bir ayaleti haline getirmiştir. Klikya’daki Pers hakimiyeti M.Ö. IV. yy. sona ermiştir. Bu dönemden kalma Tarsus sikkelerinde  Pers, Tribazos, Mazaios, Parnabazos, Datames isimleri görülmüştür.

Yazar: HAKANIM

Görüntüleme: 315 defa

Kategori: Genel, Mersin Tarsus Bilgileri, Tarih

Yayınlanma Tarihi: 16 Haziran 2014

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.