Sohbet Girişi
Kategoriler
Türkiye’nin doğu ucu (Ağrı ilinde Aras-Karasu kavşağı) 44• 48′ (44 derece, 48 dakika) doğu meridyeni üzerinde, batı ucu (İmroz adasındaki Avlak Burnu) 25• 40′ doğu meridyeni üzerinde bulunur. Demek ki iki üç arasında yaklaşık olarak 19 derece fark var. Öyleyse Ağrı ilimizin doğusu ile ile İmroz adasının batısı arasında 19 x 4 = 76 dakikalık bir zaman farkı bulunmaktadır. Dünya Güneş’in etrafında dönerken Ağrı ilimizden geçen meridyen Güneşin hizasına geldiği zaman o boylamda Güneş doğmuş olur. Fakat İmroz adasında Güneş, Ağrı ilinden 76 dakika sonra doğar. Tabi Güneş’in batışı da, bu iki nokta arasında 76 dakikalık bir zaman dilim mevcuttur.
Paralel daireleri Dünyayı enlemesine, meridyen daireleri de Dünyayı boylamasına çevirdiği için “paralel ve meridyen” deyimleri ile ” enlem ve boylam ” deyimleri bazen birbirine karıştırılır. Oysa, “paralel ve meridyen” ile “enlem, boylam” aynı şeyler değildir. Yerküre ile bir nokta baş meridyen (Greenwich) arasındaki yayın uzunluğu, ise o noktanın “enlemi”dir. Tabi bu uzunluklar da derece, dakika, saniye ile ölçülür. Yer yüzünde bir noktanın yerini belirtmek gerekirse, önce bu noktanın güney veya kuzey, doğu veya batı yarım kürelerinden hangisinde bulunduğunu da belirtiriz. Sonra enlemi ve boylamını söyleriz. o nokta, paralel ve meridyen olan uzaklık doğrularının kesiştiği noktadır. böylece enlemi ve boylamı bilinen noktayı harita da kolayca işaret ederiz.
Yerküre üzerinde Ankara’nın yerini belirtmek istersek, başkentimizin enlem ve boylamlarını bildiririz. Ankara‘nın enlemi 39•55’02” kuzey; boylamı ise 32•51’11” doğu’dur. Buna göre Ankara Ekvator’dan 39•55’02” kuzeyde, baş meridyenden 32•51’11” doğuda bulunmaktadır. Paralellerin başlangıcı her zaman Ekvator’dur. Fakat meridyenlerin başlangıcı, uluslararası anlaşmalar göre tespit edilir.
Kategoriler