Tycho Brahe Kimdir.

Tycho Brahe

Tycho Brahe

Danimarkalı gök bilimci( Knudstrup), Danimarka, 1546-Prag, Çekoslovakya, 1601).14 yaşındayken gök bilimcilerin 21 ağustos 1560 güneş tutulmasın önceden haber vermelerindeki kesinlikten büyük ölçüde etkilenen Tycho Brahe, hukuk öğrenimi için gittiği Leipzig’de gök bilimle ilgilenmeye başladı. Yurt dışında çeşitli gözlem evlerini inceledikten sonra ülkesine dönerek Herridsvadd manastırına yerleşti ve gökyüzünü gözlemlemeye başladı. Hipparkhos’a kadar uzanan bir geleneği yeniden canlandırarak, gök bilimde kesinliği başlattı. Danimarka kralı Fredderik II‘nin 23 mart 1576 kararnamesiyle ona verdiği, Öre boğazının (øresund) girişimde yer alan Hveen adasında Uraniborg şatosunun yapımı 4 yıl sürdü ve Stelborg,  (“yıldızlar sarayı”) şatosunu yaptırdı (iki şatodan oluşan, ilk büyük çağdaş gözlem evi sayılan bu bütünde gözlem yapmaya ayrılmış olan kuleler ve

balkonlar, sekstantlarla , astrolaplarla, paraleks (ıraklık) cetvelleriyle, güneş ve duvar saatleriyle donatılmış, ayrıca kitaplık, ve basım evi,  atölyeleri ve kimya laboratuvarları   eklenmişti).   şatoda yakalaşık bin yıldız içeren bir katalog düzenleyen, gezegenlerin ayın, güneşin  ve kuyruklu yıldızların hareketlerini gözlemleyen, gök bilimsel kırılmayı inceleyen Brahe, 1588’de Frederik II ölünce gözden düşüp aygıtlarını ve el yazmalarının çoğunu yanına alarak adasından ayrılmak zorunda kaldıysa da , gökbilim ve yıldız falına meraklı olan imparator Rudolf  II  tarafından çağrıldı  ve imparatorluğun gök bilimcisi unvanıyla Prak yakınlarındaki Benatek şatosuna yerleştirildi (1597) .  Ama 24 ekim 1601 de apansız öldü. Aygıtları kendinden önceki bilginlerin’kinden farklı olmadığı halde (“çıplak gözle gök bilim aygıtları”), bunları hazırlayışındaki özenle ve kullanışındaki ustalıkla gök biliminin yönünü değiştiren Brahe’nin seçkin bir  gözlemci olmasına karşın, ancak orta karar bir kuramcı olduğu bilinmektedir; kepler (1600 şubatından sonra bir süre benatek şatosunda bir süre Brahe’yle çalışmıştır), Brahe’nin gözlemlerine güvenmiş ama evren sistemi olarak Kopernik’inkini benimsemiştir.

Brahe’nin gök bilim çalışmaları arasında ay yörüngesinin eğikliğinin ortaya çıkarılması,  bu yörüngenin düğüm denkleminin saptanması, atmosfer kırılmasıyla ilgili ilk incelemer, 1054 Çinli gök bilimcileri gözlemledikleri üstnovadan (süpernova) sonra izlerine rastlanan ilk üstnova  olan 1572 üstnovasının titizlikle gözlemlenmesi sayılabilir. Ama Brahe’nin gök bilime en büyük katkısı gezegenlerle ilgili çok değerli gözlemleridir: Kepler daha sonra bu gözlemlerden, gezegen yörüngelerinin yasalarını, yani kepler yasalarını çıkarmıştır.

Yazar: kaRnaK

Görüntüleme: 301 defa

Kategori: Bilim ve Teknoloji

Yayınlanma Tarihi: 16 Eylül 2013

Cevap bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.